17 lutego 2017

Jak przygotować perfekcyjnego ananasa?

Jakiego ananasa kupić?

     Ananas ma być zielony, tzn. świeży. Ananas nigdy nie dojrzewa na krzaku: zawsze jest zielony i rośnie cały czas aż się przewróci pod swoją wagą, jeśli nikt go wcześniej nie zetnie na sprzedaż. Ma mieć zielone, niewyschnięte listki na czuprynce i łodydze od dołu.

Jak przygotować ananasa?

     Powąchaj zielonego ananasa. Nie powinien pachnieć ananasem (potem zacznie, więc potrzebujesz punkt odniesienia).  Taki ananas musi sfermentować. Zielony jest cierpki (aż pieką wargi i skóra wokół ust) i nie ma "ananasowego" smaku. Połóż go w cieple na tropikalnym słońcu. Jak zacznie żółknąć to powąchaj. Jak już czujesz delikatny zapach ananasa to jest gotowy. Dojrzewanie zajmuje 2-3 dni. Będzie delikatnie słodki, smakował "ananasem" i zachowa jeszcze trochę cierpkości niesfermentowanego oryginału.

Jak podać ananasa?

     No takiego idealnego, świeżego ananasa to wyłącznie po "wyczerpującym" marszu szlakiem przez dżunglę w górach Phang Nga 😏 Smacznego 😸

Czym się charakteryzuje dobry, dojrzały ananas?

  1. Ma kolor żółtawy.
    Zielony kolor oznacza, że jeszcze ma poleżeć w cieple i sfermentować.
  2. Pachnie delikatnie ananasem.
    Jak już pachnie intensywnie to za bardzo sfermentował i będzie słodkawo-mdły albo zgniły.
  3. Po rozkrojeniu cały środek jest jednolitego żółtego koloru. Nie ma lekko brązowych, nadgniłych plam.
  4. Środkowa część ananasa jest miękka i jadalna.
    Klasyczny krążek ananasa z dziurą w środku oznacza, że to był kiepski ananas i pewnie sztucznie dociągnięty. Środek był twardy/zdrewniały i trzeba go było wyciąć a całość dosłodzić syropem z cukru jak w klasycznej puszce z ananasem.
Ananasy w mojej dojrzewalni czekają w kolejce 😋

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz