Jakiego ananasa kupić?
Ananas ma być zielony, tzn. świeży. Ananas nigdy nie dojrzewa na krzaku: zawsze jest zielony i rośnie cały czas aż się przewróci pod swoją wagą, jeśli nikt go wcześniej nie zetnie na sprzedaż. Ma mieć zielone, niewyschnięte listki na czuprynce i łodydze od dołu.
Jak przygotować ananasa?
Powąchaj zielonego ananasa. Nie powinien pachnieć ananasem (potem zacznie, więc potrzebujesz punkt odniesienia). Taki ananas musi sfermentować. Zielony jest cierpki (aż pieką wargi i skóra wokół ust) i nie ma "ananasowego" smaku. Połóż go w cieple na tropikalnym słońcu. Jak zacznie żółknąć to powąchaj. Jak już czujesz delikatny zapach ananasa to jest gotowy. Dojrzewanie zajmuje 2-3 dni. Będzie delikatnie słodki, smakował "ananasem" i zachowa jeszcze trochę cierpkości niesfermentowanego oryginału.
Jak podać ananasa?
No takiego idealnego, świeżego ananasa to wyłącznie po "wyczerpującym" marszu szlakiem przez dżunglę w górach Phang Nga 😏 Smacznego 😸
Czym się charakteryzuje dobry, dojrzały ananas?
- Ma kolor żółtawy.
Zielony kolor oznacza, że jeszcze ma poleżeć w cieple i sfermentować.
- Pachnie delikatnie ananasem.
Jak już pachnie intensywnie to za bardzo sfermentował i będzie słodkawo-mdły albo zgniły.
- Po rozkrojeniu cały środek jest jednolitego żółtego koloru. Nie ma lekko brązowych, nadgniłych plam.
- Środkowa część ananasa jest miękka i jadalna.
Klasyczny krążek ananasa z dziurą w środku oznacza, że to był kiepski ananas i pewnie sztucznie dociągnięty. Środek był twardy/zdrewniały i trzeba go było wyciąć a całość dosłodzić syropem z cukru jak w klasycznej puszce z ananasem.
Ananasy w mojej dojrzewalni czekają w kolejce 😋
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz